נפילת חיילים ישראלים יוצאי אתיופיה, לצד אחיהם לנשק ולשיתפות גורל, היא ביטוי עליון מקודש לחזון ולאהבה של אבותינו להגיע לירושלים ולהגן עליה בכל מחיר. המסע דרך סודן גבה מחיר כבד מהורינו, הם הקריבו את היקר מכול, חייהם וחיי יקריהם. היום ילדיהם ממשיכים את מורשת הגבורה של אהבת הארץ בשדות הקרב. החברה הישראלית נקראת להתחייב להבטיח שוויון וצדק עבור בני הקהילה, כהכרת תודה על תרומתם הייחודית לביטחון ולחוסן המדינה..
מסעם של יהודי אתיופיה אל ארץ ישראל, הוא לא רק סיפור של חציית מרחב גאוגרפי, אלא מסע של גבורה ותקווה, אובדן והקרבה, שבמהלכו התמודדו עם אתגרים קשים וסכנות ממשיות. הנדידה דרך סודן, אשר נחשבת לאחת מהנדידות המסוכנות והנועזות ביותר בהיסטוריה האנושית בכלל ובהיסטוריה היהודית בפרט, הייתה רווית מכשולים פיזיים ואנושיים. הפוסעים אל ירושלים נתקלו בתנאי מזג אוויר קיצוניים, בחוסר מזון ומים, ומגפות ומחלות, סכנות ואיומים שונים לחייהם. אך כוח רצון חזק להגיע לירושלים, למקום שחיכו לו כל חייהם, ניצח את כל המכשולים.
הפחד מהלא ידוע, יחד עם המפגשים עם שודדים ואויבים אחרים, הפכו את המסע למבחן של רוח וגוף. רבים לא הצליחו להגיע ליעד, והשלכות האובדן היו כבדות על הקהילה. עם זאת, אלו ששרדו והצליחו להגיע לישראל הפכו לדוגמה של גבורה ותקווה עבור צאצאיהם והעם ישראל כולו. החוויות הקשות המשותפות של המסע יצרו קהילה חזקה ומאוחדת, שממשיכה להתפתח גם לאחר ההגעה לארץ.
החברים ששרדו את המסע יצרו רשת תמיכה חזקה שסייעה להם להשתלב בחברה הישראלית ולהתמודד עם האתגרים החדשים הניצבים בפניהם. הזיכרון המשותף והחוזק הנפשי שנבנה במהלך המסע נותרו חלק בלתי נפרד מזהותם הקולקטיבית ומהתרומה שלהם למדינת ישראל.
הוקרה וזיכרון: יהודי אתיופיה במלחמות ישראל
המסורת של גבורה ומסירות אינה נעדרת גם מדורות הצעירים יותר. חיילים ישראלים ממוצא אתיופי, שהוריהם וסביהם נאבקו כל הדרך מאתיופיה לישראל, ממשיכים את המסורת של גבורה ואומץ. הם נושאים בגאווה את כוח הרוח שהביא את משפחותיהם לארץ ישראל ומשלבים אותו בשירותם הצבאי, מודעים לתפקידם החשוב בהמשך ההגנה על המדינה.
החיילים הללו מבינים את חשיבות המורשת והתרומה של הדורות הקודמים לחזון הגעה לירושלים והגנה עליה. הם מכבדים את הזיכרון של הנופלים בדרך לירושלים ובשדות הקרב, ומובילים את המאבק באומץ לב ובמחויבות עמוקה. הכוח הנפשי הדרוש להם בשדה הקרב הוא המשך ישיר לכוח שאפשר לדורות הקודמים לעבור מרחקים גדולים בתנאים קשים ביותר. ההבנה שלהם לצורך בשלום ובביטחון מעמיקה במהלך שירותם.
הם חווים בעצמם את המחיר האישי של המלחמה ושואפים למצוא דרכים לשלום, בהבנה שהביטחון האמיתי של ישראל נשען על יכולתה לחיות בשלום עם שכניה ולשמור על חוסן פנימי חזק.
משימה של כלונו- להבטיח חברה שוויונית ונעדרת אפליה וחוסר שוויון
המסע הארוך והמאבקים של יהודי אתיופיה, כמו גם התרומה המשמעותית של חיילים מהקהילה במערכות ישראל, דורשים מהחברה הישראלית לעמוד במחויבות לשוויון ולצדק. זכויותיהם לשוויון הזדמנויות של חברי הקהילה אסור שיישארו מובעלות בשפה מכובסת ושיח תקינות פוליטית. על המדינה לקדם פוליסות שמבטיחות השתלבות מלאה והוגנת בכל תחומי החיים, למנוע גזענות ולהבטיח כבוד הדדי בין כל אזרחי המדינה.
המאבק נגד דעות קדומות וגזענות דורש חינוך מתמיד ופיתוח תוכניות שמעמיקות את ההכרה בתרומה הייחודית של יהודי אתיופיה לתרבות, להיסטוריה הישראלית ומעל לכול לביטחון והגנת המולדת. על החברה הישראלית לאמץ גישה של הכרה בשונה ושוויון. בניית עתיד שוויוני יותר ומכיל היא משימה של כולנו.
הגיע הזמן להעמיק את המחויבות לערכים אלה ולהבטיח שההקרבה של דורות קודמים ונפילתם של דורות נוכחים בהגנת המולדת, ישמשו נקודת מוצא לחברה טובה יותר, שבה כל אדם נחשב וכל תרומה מוערכת.